Alle berichten over Vlaamse Nieuwsmedia

Featured

Vlaamse Nieuwsmedia juicht Europees akkoord inzake btw op digitale publicaties toe


 

De ministers van Financiën zijn vandaag in Luxemburg overeengekomen de bestaande Europese btw-richtlijn te wijzigen teneinde de lidstaten in staat te stellen lagere btw-tarieven toe te passen op digitale publicaties zoals digitale boeken, kranten en tijdschriften.

Momenteel passen de lidstaten verschillende btw-tarieven toe voor print publicaties, waarvoor verlaagde tarieven kunnen gelden, terwijl dezelfde inhoud in digitaal formaat tegen het normale btw-tarief wordt belast. Deze langverwachte stap stelt de lidstaten nu in staat om voor online-inhoud hetzelfde btw-tarief toe te passen als voor print publicaties.

Vlaamse Nieuwsmedia verwelkomt het Europees akkoord inzake e-perspublicaties aangezien het de mogelijkheid invoert voor lidstaten om het nul, super verlaagd of verlaagd btw-tarief dat reeds bestaat voor print producten, toe te passen op de digitale producten van de uitgever. Naar deze aanpassing van de btw-richtlijn werd lang uitgekeken in de perssector. De bestaande praktijk dat er verschillende btw-tarieven bestaan tussen twee journalistieke producten, met dezelfde inhoud maar op een andere drager, valt niet te rechtvaardigen. Het hogere btw-tarief op digitale publicaties creëert een onnodige drempel voor innovatie en belemmert de transitie van print naar digitaal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *