Home » Kenniscentrum » "Al doende" – De winnaar van de Prijs van de Minister van Media schrijft over zijn ervaring

"Al doende" – De winnaar van de Prijs van de Minister van Media schrijft over zijn ervaring

12 maart 2012

Door Jeroen VAN HORENBEEK, winnaar van de eerste Prijs van de Minister van Media uitgereikt op de Nacht van de Journalistiek 2011
Al doende leert men. De journalistencanon is te dik om een week tijd te beheersen. Een tip uit het eerste hoofdstuk: schrijf direct. Schrap overbodige tussenwoorden en wollige verwoordingen. Zo breek je nooit als eerste een lans. Die ‘al doende leert men’ was dus ook geen goed begin, maar ik kan niet rond de grootouderwijsheid.
Vorig jaar won ik de prijs van de minister van Media. Na een korte broedperiode besloot ik een artikel te schrijven voor de wedstrijd. Vier stagecontracten, dan verhuist de masterproef  even naar de volgende lade. Achteraf bekeken bleek het een geweldige keuze. Vier maanden werken op de redacties van De Standaard, Het Belang van Limburg, De Tijd en De Morgen is een ervaring.
Elke jonge journalist zou zo’n kans moeten krijgen, want veel vaardigheden bloeien pas na verloop van tijd. Hoeveel die ervaring mij heeft bijgebracht? Geen idee. Het is moeilijk te zeggen waar ik nu sta. Sowieso een stuk verder dan bij het begin. Al blijft het lastig om je eigen vooruitgang op te meten.
Mijn artikels zijn wellicht de beste graadmeter. Na vier maanden groeide mijn portfolio uit tot een bonte verzameling. Van nieuwsstukken over deelfietsen, de Spaanse begroting en orgaandonatie in België tot interviews met Dixie Dansercoer en Kevin De Bruyne. Mijn oudste knipsels krijgen stilaan een lichtgele schijn.
Eén keer mocht ik de voorpagina vullen, met een zelf opgedolven primeur. Zelden met tintelende benen naar de brievenbus gelopen om zes uur ’s ochtends. En nog nooit heb ik vijf dezelfde kranten gekocht om zes uur ‘s avonds. Op zo’n moment beveelt de historicus in mij: archiveren voor het nageslacht.
Een paar dagen geleden gaf Peter Vandermeersch zijn raad aan beginnende journalisten. Pak elke kans die je krijgt, twitterde hij. Veel studenten denken dan: gemakkelijk gezegd. Het journalistieke aanbod is immers veel groter dan de vraag. Wel, de prijs van de minister van Media is een gemakkelijke buitenkans. Wie journalist wil worden moet een poging wagen. Doe het voor je eigen vaardigheden, je carrière, het gratis bier op de Nacht van de Journalistiek of een kus van minister Lieten.
De volgende editie van de Nacht van de Journalistiek vindt plaats op 23 mei 2012 in The Egg Brussel. Schrijf je nu reeds in voor het publieke programma.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.