Home » Featured » "Kranten in de Klas" brengt 1.625.484 papieren en 247.395 digitale kranten voor 155.466 leerlingen

"Kranten in de Klas" brengt 1.625.484 papieren en 247.395 digitale kranten voor 155.466 leerlingen

14 oktober 2015

Vandaag is in de Sint-Michielsschool te Jette het startschot gegeven voor een nieuw schooljaar Kranten in de Klas (KiK). Vanaf woensdag 14 oktober kunnen leerkrachten gratis papieren en/of digitale krantenpakketten aanvragen voor hun leerlingen. De eerste papieren kranten liggen dan vanaf 16 november 2015 in de klassen.
Kranten in de Klas is een initiatief van de Vlaamse Nieuwsmedia (VNM) met steun van Minister van Media Sven Gatz. Leerlingen, studenten en cursisten vanaf 10 jaar leren 10 schooldagen lang 7 dagbladen kennen: De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.
Sven Gatz, minister van Media: “KIK is een waardevol project. Door kranten te lezen, verwerven leerlingen en studenten meer tekstbegrip, actualiteitskennis en voeling met de maatschappij. Ze leren creatief en kritisch omgaan met de media van vandaag. Door de technologische evoluties verandert het nieuwsmedialandschap is sneltreinvaart, met steeds meer actieve mediagebruikers die ‘user generated content’ brengen. Om kinderen en jongeren op een mediawijze manier voor te bereiden op de media van morgen, zal ik volgend jaar samen met de Vlaamse Nieuwsmedia en het kenniscentrum Mediawijsheid, de stap zetten van ‘kranten in de klas’ naar ‘Nieuwsmedia in de klas’.”
Kranten in de Klas pakt in 2015-2016 opnieuw uit met een zeer aantrekkelijk aanbod voor leerkrachten. Leerkrachten kunnen naast papieren ook gratis digitale kranten bestellen voor hun leerlingen dankzij de samenwerking met Gopress, de eerste Belgische digitale krantenkiosk (www.gopress.be).
Vorig schooljaar gingen in een mum van tijd 1.625.484 papieren en 247.395 digitale kranten de deur uit, goed voor een bereik van 155.466 leerlingen en 5.756 klassen in Vlaanderen en Brussel. Dit schooljaar verdeelt Kranten in de Klas opnieuw papieren en digitale kranten. De Vlaamse Nieuwsmedia en de Vlaamse krantenuitgevers engageren zich bovendien om elke school in Vlaanderen die geen papieren pakket meer kan bestellen, een digitaal pakket aan te bieden.
Via het KiK-project krijgen leerlingen de smaak van de krant snel te pakken. Zo biedt het gratis lesmateriaal heel wat opdrachten en is er voor de leerkrachten uitgebreide didactische ondersteuning via de website. In het schooljaar 2015-2016 zetten we volop in op nieuwe en actuele lespakketten. Zo willen we leerkrachten optimaal ondersteunen in hun zoektocht naar mediawijze projecten in de klas.
De KiK-quiz lokte in 2014-2015 heel wat deelnemers. Dit schooljaar evolueren we naar een online nieuwsquiz. Meer info volgt dit najaar op www.kikquiz.be.
Eigen media creëren vormt ook een belangrijk onderdeel van Kranten in de Klas. Met de KrantenMaker kunnen leerlingen hun eigen klassieke of digitale krant maken op www.krantenmaker.be. De site werd in 2014-2015 in een volledig nieuw jasje gestoken.
In het schooljaar 2015-2016 denken we samen met het kabinet Media, het kenniscentrum Mediawijsheid en de onderwijssector na over de toekomst van Kranten in de Klas. Het onderzoeksrapport ‘Mediawijsheid en tekstbegrip aanbrengen: kan KIK dat ook digitaal’ van de Universiteit Antwerpen van deze zomer is daarbij één van de bouwelementen. Het rapport is te consulteren via volgende link: www.cjsm.be/media
 Leerkrachten doen er goed aan zo snel mogelijk hun aanvraag voor kranten en lesmateriaal te plaatsen via www.krantenindeklas.be. Kranten in de Klas is te volgen op Facebook, via www.facebook.com/krantenindeklas.be en Twitter (@krantenindeklas).


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.