Home » Featured » Mediacademie geschreven pers: ontdek nu de opleidingen najaar 2016

Mediacademie geschreven pers: ontdek nu de opleidingen najaar 2016

14 november 2016

Ontdek nu de opleidingen die in het najaar van 2016 worden georganiseerd:
1. Datajournalistiek op stedelijk/lokaal niveau
Datum: 17 november 2016 – vanaf 13u45
Locatie: Alfons Gossetlaan 30, 1702 Groot-Bijgaarden
Trainer: nog te bepalen
Meer en meer Vlaamse steden en gemeenten bieden online datasets aan waar journalisten al heel wat dingen zouden kunnen mee aanvangen. Niet in het minst: snel nieuws maken dat niemand anders heeft en dat veel clicks kan genereren. Alleen: veel Vlaamse journalisten weten niet goed hoe hieraan te beginnen. Of ze zien de nieuwsparels niets liggen tussen de stoffige data. Met deze training zou je in staat moeten zijn om datasets te zoeken, er zelf aan te maken en ermee aan de slag te gaan.
We maken gebruik van deze datasets: https://data.stad.gent/datasets http://opendata.antwerpen.be http://www.kortrijk.be/opendata/data#/ http://opendata.brussel.be/page/news/ https://overheid.vlaanderen.be/opendata http://data.toerismevlaanderen.be/datasets http://data.gov.be/nl
2. Grensoverschrijdende samenwerking als journalistieke methode
Datum: 23 november 2016 – vanaf 13u45
Locatie: Alfons Gossetlaan 30, 1702 Groot-Bijgaarden
Trainer: Brigitte Alfter
Deze training biedt een inzicht in het proces van grensoverschrijdende samenwerking. Deze methode is ontstaan in de jaren 70 van vorige eeuw. Intussen hebben ontelbare digitale hulpmiddelen zich ontwikkeld die de mogelijkheden voor internationale samenwerking alleen maar hebben vergroot. Hoe begin je daaraan? Brigitte Alfter vertrekt vanaf een journalistiek idee en ontplooit een stappenplan tot de publicatie in verschillende landen. Als je geen lid van ICIJ bent, dan kun je misschien zelf een eigen internationaal netwerk opstarten? En dit hoeft niet veel te kosten, integendeel.
3.  Safety training in gevarenzones
Datum: 29 november 2016 – vanaf 13u45
Locatie: Alfons Gossetlaan 30, 1702 Groot-Bijgaarden
Trainer: Abduallah Maksour (Hama, Syrië, 1983) is prozaschrijver, journalist en ‘International trainer safty journalism’ bij IFJ (International Federation of Journalists). Hij leeft sinds 2014 als politieke vluchteling in Kasterlee. Daarvoor studeerde hij literatuur aan de Damascusuniversiteit in Syrië en behaalde hij een Mini-MBA aan de Universiteit van Caïro in Egypte. Hij publiceerde vijf romans
Je bewust zijn van de gevaren in risicovolle gebieden, hoe beoordeel je bedreigingen hoe beperk je de risico’s, is de insteek van deze training. Dit is een praktische opleiding met heel veel tips (hoe vind je een betrouwbare fixer, welke technische uitrusting heb je nodig, welke kleding, verzekering, …).
4. Uncovering Finance – Nick Mathiason
Datum: 5 december 2016 – vanaf 13u45
Locatie: ZI Research Park 120, 1732 Zellik
Nick Mathiason, former Guardian reporter, now with the London Bureau of Investigative Journalism and Finance Uncovered, regularly conducts training in how to cover finance. His main themes are global financial flows, with a particular focus on tax abuse, corruption and money laundering. But how to get started?
Inschrijven kan via info@mediacademie.be.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.