Home » Featured » Mediacademie Journalistiek viert jong journalistiek talent

Mediacademie Journalistiek viert jong journalistiek talent

25 september 2017

Op 22 september werd de eerste editie van het Studentevent van Mediacademie Journalistiek georganiseerd. Pas afgestudeerde en laatstejaarsstudenten journalistiek ontmoetten er tijdens workshops en speeddates hoofdredacteurs en andere bekende mediavakmensen. We reikten ook de Prijs voor het Beste Journalistieke Werk uit in 4 categorieën: print, video, radio en multimedia. Het evenement zal jaarlijks worden georganiseerd in opdracht van Vlaams minister van Media, Sven Gatz.
Vakmensen van de geschreven en audiovisuele media waaronder Yves Van Dooren, Kirsten Bertrand, Marijn Gillis, Annemie Stevens en Marty Delang gaven studenten via een reeks workshops hun kijk op o.a. freelancing, solliciteren bij een mediabedrijf, chartbeat en verhalen pitchen op redacties. Studenten journalistiek speeddateten met journalistieke namen als Tim Verheyden, Andries Fluit, Fernand Van Damme, Inge Ghijs, Paul Hendrickx, Joris Borremans, Andy Noyez, Nica Broucke, Greg Lievens, Els Lips, Bert Gybels, Ruth Goossens, Jago Kosolosky, Annelies Orye en Pauline Beckers.
Tijdens het event werden ook prijzen uitgereikt door gastheer Tim Verheyden. De Prijs voor het Beste Journalistieke Werk – dat journalistieke werken van pas afgestudeerde studenten journalistiek bekroont – werd in vier categorieën uitgereikt: print, video, radio en multimedia. De winnaars ontvingen een geldprijs van €1.500.
In de categorie Print ging de Prijs naar ‘Feminisme, een mannenzaak’ door Luca Van Turnhout en Amber Francken van Thomas More Mechelen. Het onderwerp is tegendraads, namelijk dat feministen ook de rechten van mannen moeten verdedigen. Het gaat niet zozeer om het recht om macho te zijn, wel het recht en de erkenning dat ook mannen vrouwelijke beroepen kunnen uitoefenen  zoals vroed(man), vrouwelijke ziektes kunnen hebben (anorexia) en vrouwelijke rechten hebben (thuis voor de kinderen zorgen).
In de categorie Video ging de Prijs naar ‘Harder dan gedacht: Liefdesverdriet’ door Frederike Sools, Antje Mertens en Charlotte Rassaerts van Thomas More Mechelen. Het is een openhartige videoreportage over een eeuwenoud onderwerp, liefdesverdriet. De reportage weet te verrassen door haar eenvoud en integriteit. In onze samenleving wordt relatief weinig aandacht geschonken aan mensen die kampen met liefdesverdriet. Dit wordt eerder gezien als een klein dipje, waar men snel terug bovenop moet komen. De studenten tonen aan de hand van interviews hoe het je leven volledig kan overnemen.
In de categorie Radio ging de Prijs naar ‘Off the grid’ door Emma Oosthuyse, Amber Parada-Delgado en Stephanie Tordoir van Thomas More Mechelen. Deze studenten bezochten 3 milieuvriendelijke projecten  doorheen Europa. Het resultaat is een radioprogramma over mensen die zich volop inzetten voor het milieu, gecombineerd met verhalen in de auto. De studenten behandelen een acuut en actueel thema op een heel toegankelijke, jonge en frisse manier.
In de categorie Multimedia ging de Prijs naar ‘Vallen is helaas part of the job geworden’ door Michiel Martin, Quinten Van Hoecke, Midas Van Wynendaele en Michiel Dheedene van de Arteveldehogeschool in Gent. De makers van de longread over de veiligheidsperikelen in het wielerpeloton zijn volgens de jury de onbetwiste winnaar in deze categorie. In de longread komen verschillende stemmen aan bod die het debat voeden: van ploegleider-parcoursbouwer en veiligheidscoördinator tot  koersdirecteur, wielrenners en wielerjournalisten. De presentatie van de longread oogt fris en eigentijds en nodigt uit tot lezen.
Minister van Media Sven Gatz is heel enthousiast over het event:
 “Op dit studentenevenement brengt Mediacademie jong journalistiek talent in contact met professionals uit het mediaveld en stimuleren ze, aan de hand van de Prijs voor het Beste Journalistieke Werk, laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden om het beste van zichzelf te tonen. Het eindresultaat mag er wezen. Het stemt me gelukkig om te mogen vaststellen dat onze journalisten in spé kwalitatief hoogstaande journalistieke werken afleveren!”
Het Studentevent Mediacademie Journalistiek is het resultaat van de samenwerking tussen de kranten- en magazineuitgevers en online nieuwssite via hun associaties Vlaamse Nieuwsmedia, The Ppress UPP en Media21 in samenwerking met alle Vlaamse opleidingen journalistiek en de Vlaamse overheid.
***
Voor meer informatie over het Studentevent van Mediacademie Journalistiek of over de winnaars, contacteert u Veerle Marckx – veerle.marckx@vlaamsenieuwsmedia.be. Het eerste beeldmateriaal kan u  downloaden via www.mediacademie.be.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.