Home » Featured » Minister van Media Sven Gatz lanceerde Nieuws in De Klas

Minister van Media Sven Gatz lanceerde Nieuws in De Klas

14 november 2016
Minister van Media Sven Gatz heeft op 9 november 2016 in GBS De Windroos te Sint-Jans-Molenbeek het startschot gegeven voor Nieuws in de Klas, de opvolger van Kranten in de Klas. Nieuws in de Klas is een project waarmee leerkrachten op een educatieve manier kinderen leren omgaan met nieuwsmedia. Via het project kunnen scholen net zoals voorgaande jaren papieren en/of digitale kranten aanvragen voor hun leerlingen.
Sven Gatz, minister van Media: “Met Nieuws in de Klas leren kinderen het medialandschap beter kennen. Het project geeft leerkrachten de mogelijkheid om hun leerlingen makkelijk wegwijs te maken in het breed aanbod van nieuws. Als kinderen van jongs af aan leren omgaan met (digitale) nieuwsmedia, zullen zij in de toekomst sneller de informatie vinden die ze zoeken en belangstelling krijgen voor de actualiteit. Ze leren bovendien kritisch omgaan met verschillende nieuwsbronnen.” Minister Gatz maakt voor Nieuws in de Klas één miljoen euro vrij.
Kinderen en jongeren komen vandaag op veel verschillende manieren in contact met nieuws en informatie, vaak offline via ouders, vrienden en op school. Met Nieuws in de klas willen we dan ook aandacht besteden aan dit veranderende nieuwslandschap en hoe kinderen en jongeren nieuws gebruiken. Vanaf dit jaar wordt Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, betrokken bij Nieuws in de klas.
Leerlingen, studenten en cursisten vanaf 10 jaar leren 5 schooldagen lang naast de 7 dagbladen De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad ook digitale kranten en onafhankelijke nieuwssites kennen. Leerkrachten kunnen papieren, maar ook digitale kranten bestellen voor hun leerlingen. Deze digitale kranten kunnen vanaf dit schooljaar rechtstreeks via de 7 Vlaamse krantensites worden gelezen. De leerkracht en leerlingen krijgen daarnaast ook toegang tot betalende krantencontent en het volledige archief.
Eigen media creëren vormt een belangrijk onderdeel van Nieuws in de Klas. Met de KrantenMaker kunnen leerlingen hun eigen klassieke of digitale krant maken op www.krantenmaker.be. Nieuws in de Klas biedt ook aanvullend lesmateriaal met heel wat opdrachten en is er voor de leerkrachten didactische ondersteuning via de website.
Vorig schooljaar gingen in een mum van tijd 1.042.660 papieren en 160.635 digitale kranten de deur uit, goed voor een bereik van 126.179 leerlingen in 3.657 klassen in Vlaanderen en Brussel.

© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.