Home » Newsroom » Nacht van de Journalistiek viert jong journalistiek talent

Nacht van de Journalistiek viert jong journalistiek talent

23 april 2014

Brussel, 23 april 2014
Woensdagavond was er de vierde Nacht van de Journalistiek in Brussel. Laatstejaarsstudenten journalistiek en andere jonge mensen met journalistieke ambitie ontmoetten er tijdens workshops en speeddates hoofdredacteurs en andere bekende mediavakmensen. De Prijs van de Minister van Media ging dit jaar naar student journalistiek Len Buggenhout van de Vrije Universiteit Brussel; de Prijs van het Studentenblad ging naar Jens Cardinaels, hoofdredacteur van het Leuvense studentenblad Veto.
Vakmensen van de geschreven en audiovisuele media Joël De Ceulaer, Iris De Roover, Bart Van Belle, Piet Depuydt, Ewald Pironet, Tom Naegels, Frank De Graeve, Piet Ceuppens, Kristien Hemmerechts, Koen Van Parijs en Wim De Preter gaven studenten via een hele reeks workshops hun kijk op o.a. onderzoeksjournalistiek, creativiteit, interviewtechnieken, metajournalistiek, de rol van PR-bureaus, lezersgewoonten en economische uitdagingen voor de mediasector. Jonge mensen speeddateten met grote journalistieke namen als Faroek Özgünes, Jan Hautekiet, Eric Goens, Ihsane Chioua Lekhli, An Brouckmans, Yves Desmet, Bart Sturtewagen, Jörgen Oosterwaal, Luc Van der Kelen en Liesbeth Van Impe.
Tijdens de Nacht werden ook twee prijzen uitgereikt door gastheer Rick De Leeuw. De Prijs van de Minister van Media – een prijs voor een beloftevolle laatstejaarsstudent journalistiek met als thema dit jaar ‘1914 – 1918’ – ging naar Len Buggenhout van de Vrije Universiteit Brussel met het artikel ‘Brussel tijdens WOI. Weerwerk tegen Duitsers, de tijd en zichzelf’. “Len Buggenhout maakt de geschiedenis actueel en nieuwswaardig, met als resultaat een artikel dat quasi klaar is voor publicatie in de algemene nieuwsmedia”, zo noteerde de jury. “Deze inhoudelijk sterke en evenwichtige reportage over Brussel, haar karakter, geschiedenis en bewoners biedt een mooie mix van documentaire en literaire passages. Het artikel behandelt een relevant en actueel thema dat de lokale anekdotes overstijgt, en is goed gedocumenteerd. Het is informatief en boeiend, met een originele kijk op de ‘Brusselse’ Eerste Wereldoorlog. Bovendien wordt het gebracht als een klaar, vlot lezend stuk over de link tussen het verleden en het heden van de stad.”
Minister van Media Ingrid Lieten voegde hier aan toe: “Len krijgt een betaalde stage van vier maanden op vier verschillende nieuwsredacties van de geschreven pers en kan meteen de praktijk opsnuiven en zich laten begeleiden door ervaren mediaprofessionals. Een uitgelezen kans voor een jong journalistiek talent; dat is wat ik zo mooi vind aan de Nacht van de Journalistiek. De Nacht brengt nieuw talent met gekend talent samen, en dat is uniek. De journalisten van morgen krijgen hier vandaag de kans om senior mediaprofessionals en redacteurs te ontmoeten en om te proeven van het journalistieke metier. Dit kan enkel maar zijn vruchten afwerpen.”
De Prijs van het Studentenblad ging voor het tweede jaar op rij naar Veto, het studentenblad van de KU Leuven. Hoofdredacteur Jens Cardinaels won met zijn artikel ‘Stagiairs geneeskunde overtreden de wet onder prestatiedruk’. “Deze stevig gekaderde en rijk vertakte reportage over excessen bij de stages geneeskunde, leest als een trein. Het is een boeiend, knap gestructureerd en mooi vormgegeven stuk, rijk aan bronnen. De maatschappelijke en actuele relevantie is onmiskenbaar en de aanpak getuigt van de journalistieke ijver en ambitie van de auteur”, zei de jury. “Het verhaal werd kort na publicatie overgenomen door nationale media, waarmee nieuws gecreëerd werd. Betrokkenen namen actie om de wanpraktijken in te perken, wat pleit voor de impact van het werk.”
De Nacht is voor het vierde jaar op rij het resultaat van de samenwerking tussen de kranten- en magazineuitgevers via hun associaties Vlaamse Nieuwsmedia en The Ppress met samenwerking van VUKPP, UPP, de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ), Fonds Pascal Decroos, alle Vlaamse opleidingen journalistiek en de Vlaamse overheid.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.