Home » Newsroom » Nieuwsuitgevers roepen op tot een correct gebruik van nieuwsberichten

Nieuwsuitgevers roepen op tot een correct gebruik van nieuwsberichten

30 mei 2013

Brussel, 30 mei 2013
Eerder dit jaar engageerden de Vlaamse nieuwsuitgevers Concentra Media, Corelio, De Persgroep Publishing, Mediafin en Roularta Media Groep zich tot een correct hergebruik van geschreven nieuwsberichten. Vandaag sluiten ook andere mediaspelers zich aan bij de richtlijnen geformuleerd in hun ‘fair use charter’. De uitgevers vragen om een toepassing van de richtlijnen door alle nieuwsaanbieders om zo de kwaliteit van het nieuwsaanbod te garanderen.
Tijdens een workshop met vertegenwoordigers van nieuwssites, blogs, persagentschappen, audiovisuele media en de overheid werden de richtlijnen voor het overnemen van nieuwsartikels onder de loep genomen. Het charter – een gentleman’s agreement tussen de eerder vermelde uitgevers – stelt dat het zonder meer kopiëren of louter vormtechnisch aanpassen van nieuwsteksten niet kan zonder licentie. Indien een nieuwsaanbieder een bericht wil overnemen van een andere site, krant of magazine, dient hij niet enkel de titel van de oorspronkelijke publicatie te vermelden maar ook substantiële waarde toe te voegen door een eigen creatieve inbreng te leveren. Dit laatste betekent dat de globale indruk van het aangepaste artikel moet verschillen met die van het oorspronkelijke. Zo volstaat het bijvoorbeeld niet om slechts enkele woorden te vervangen, om quotes over te nemen met toevoeging van een paar eigen zinnen, om een artikel te vertalen of in te korten. In het geval van een licentie, kunnen artikels wel overgenomen worden. Een voorbeeld van dit laatste is een Belga-licentie.
Het resultaat van de workshop is een consensus over de voorwaarden zoals vandaag in het charter beschreven. De richtlijnen beperken zich voorlopig tot geschreven nieuws, maar ook VRT zegt toe om de richtlijnen toe te passen voor haar nieuwssites. Binnen een jaar wordt een vervolgworkshop georganiseerd om de praktijk aan de theorie te toetsen. Nieuws- en contentaanbieders worden uitgenodigd om in tussentijd concrete cases voor te leggen.
De uitgevers roepen tenslotte alle nieuwsaanbieders op om in het geval van het overnemen van artikels, de naam van de oorspronkelijke publicatie te vermelden en substantiële waarde toe te voegen. Deze twee richtlijnen leiden tot meer origineel nieuws en verhogen de kwaliteit van het nieuwsaanbod.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.