Home » Featured » Nieuwsuitgevers verdedigen prioriteiten bij nieuwe regeringen

Nieuwsuitgevers verdedigen prioriteiten bij nieuwe regeringen

8 augustus 2014

PERSBERICHT Brussel, 8 augustus 2014
De Vlaamse krantenuitgevers hebben hun prioriteiten voorgesteld naar aanleiding van de vorming van de nieuwe regeringen. De uitgevers van De Tijd, De Standaard, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg – verenigd in de associatie Vlaamse Nieuwsmedia – vragen onder meer aandacht voor industriegedreven innovatie, het behoud van een kwalitatieve landelijke bezorging van de kranten, bijscholing en mediawijsheid.
Voor uitgevers is de succesvolle overstap naar een duurzaam digitaal verdienmodel vandaag cruciaal. Om dit te realiseren en de Vlaamse nieuwssector te wapenen tegen de steeds groter wordende concurrentie van internationale technologiebedrijven, vragen de uitgevers om een aantal concrete acties via een gezamenlijke politieke agenda.
Aan de Vlaamse beleidsmakers vragen de mediabedrijven aandacht voor mediawijsheid bij jongeren en nieuwe Vlamingen via het project Kranten in de Klas. Ook de bijscholing van redacteurs en mediaprofessionals op de werkvloer en de samenwerking tussen uitgevers via innovatietrajecten gericht op concrete en door de industrie gedreven mediatoepassingen, zijn cruciaal voor de sector.
Op het federale  vlak  wordt onder meer gepleit voor de toekenning van een eigen uitgeversrecht – zoals dat in de audiovisuele sector bestaat – en het behoud van de kwaliteit van de landelijke bezorging van papieren kranten. De sector dringt bij de overheid ook aan op grotere rechtszekerheid bij de toepassing van de fiscale regeling voor auteursrechten. De sector wacht reeds zes jaar op verduidelijking omtrent de toepassing van de wet van 16 juli 2008 die bepaalt dat de inkomsten verkregen uit de cessie of concessie van auteursrechten onderworpen zijn aan een bevrijdende roerende voorheffing van 15%.
Op Europees niveau ten slotte, pleiten de uitgevers voor een systeem van eenvoudige digitale licenties voor het hergebruik van krantenartikels en voor een bescherming van de persoonsgegevens van lezers zonder dat deze de communicatie met de lezer of de ontwikkeling van nieuwe digitale diensten hindert.
Lees hier de volledige politieke agenda van Vlaamse Nieuwsmedia. Voor de print-vriendelijke versie, klik hier.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.