Home » Featured » Het Europees Parlement neemt standpunt aan inzake Digital Services Act (DSA)

Het Europees Parlement neemt standpunt aan inzake Digital Services Act (DSA)

26 januari 2022

Het Europees Parlement heeft op 20 januari zijn standpunt ingenomen inzake de Digital Services Act. Dit wetsvoorstel heeft als doel internetgebruikers beter te beschermen door het garanderen van hun online veiligheid en hun grondrechten, betere voorwaarden te creëren wanneer innovatieve digitale diensten op de interne markt worden aangeboden, en extra toezicht te voorzien op alsook regels voor de platformen. De Europese Raad heeft zijn standpunt reeds aangenomen op 25 november 2021, waardoor beide partijen onmiddellijk in trialoog kunnen treden.

Het standpunt van het Europees Parlement biedt echter niet de concrete maatregelen om mediacontent in z’n geheel te beschermen of burgers de nodige toegang te geven tot informatie.

Positief aan het standpunt van het Parlement is de verplichting voor onlinetussenpersonen om de vrijheid van meningsuiting, mediavrijheid en mediapluralisme in hun algemene voorwaarden te vermelden. De regel inzake beperkte aansprakelijkheid blijft van toepassing, maar wordt uitgebreid voor tussenpersonen (specifiek voor het bestrijden van illegale content, transparantie, verantwoording en rapportering).  Daarnaast horen platformen ook gemakkelijker bereikbaar te zijn.

Het Europees Parlement verliest echter zijn kans om een sterke Digital Services Act af te leveren doordat er geen meldingsplicht is voor platformen wanneer zij een beslissing nemen inzake bepaalde content. Uitgeverijen zullen dus nog steeds via het algemene klachtensysteem contact moeten opnemen met het platform wanneer dit beslist hun content offline te halen. Er wordt ook geen actie ondernomen om het aangeven van illegale content door uitgevers te vergemakkelijken. Zo zullen uitgevers niet de status van trusted flaggers krijgen, wat het aangeven van illegale content makkelijker had gemaakt. Inzake reclame werden dan weer bijkomende regels aangenomen waardoor uitgevers moeilijker de toestemming van hun gebruikers kunnen verkrijgen.

Het gezamenlijk standpunt van de Raad, aangenomen in november, voorzag in de vraag mediavrijheid en pluralisme beter te beschermen.  De Raad stelde voorts (i) dat de huidige principes van de eCommerce Richtlijn moeten behouden worden, (ii) dat online zoekmachines moeten worden beschouwd als vectoren van illegale content, (iii) en dat advertenties beter geïdentificeerd moeten worden, zonder een verbod op gerichte reclame op te leggen.


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.