Home » Featured » Nieuws in de Klas zet nog meer in op digitaal

Nieuws in de Klas zet nog meer in op digitaal

27 november 2023

Nieuws in de Klas is al twee decennia een vaste waarde in de klaslokalen. Leerlingen komen door het project op diverse manieren met nieuws in aanraking en leren zo een kritische houding aannemen, wat in tijden van fake news en in aanloop van de verkiezingen van bijzonder groot belang is. Het herkennen van kwalitatief nieuws, online en offline, staat hier dan ook centraal.

Naar goede gewoonte verdeelt Nieuws in de Klas papieren en digitale nieuwspakketten. Daarnaast wordt er vanaf dit jaar extra aandacht gegeven aan het digitale aspect. Zo voorzien de nieuwspakketten meerdere digitale logins, worden er nieuwe video’s beschikbaar gemaakt om te tonen hoe het er aan toe gaat op de verschillende nieuwsredacties en kan een maandelijkse nieuwsquiz gespeeld worden.

Nieuwspakketten

Er worden vanaf dit jaar twee verschillende nieuwspakketten voorzien:

  • Het pakket voor 10 tot 14 jarigen omvat een papieren nieuwspakket met de belangrijkste krantentitels voor een week, met in parallel digitaal pakket voor drie weken.
  • Het pakket voor 14 tot 18+ jarigen omvat een digitaal pakket, voor drie weken, met in de eerste week een papieren pakket met enkele tijdschriften.

De nieuwspakketten kunnen hier besteld worden.

Journalist in de Klas

Vanaf dit jaar wordt er extra ingezet op nieuw videomateriaal. De verschillende uitgevers bieden een unieke blik achter de schermen op de nieuwsredacties. Je kan zo kennismaken met politieke journalisten, podcasters, sportjournalisten en de algemene redacties en ontdekken waarom al deze mensen kozen voor een job bij de krant.

De eerste filmpjes, namelijk het leven op de redacties van Mediahuis, live gaan bij HLN Live, een dag op de sportredactie van News City en hoe maak je nieuws voor TikTok, zijn alvast beschikbaar via het YouTube kanaal van Nieuws in de Klas België. Volgende filmpjes volgen snel!

Nieuwsquiz

De Nieuwsquiz, met als doelgroep leerkrachten en hun leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs, wordt dit jaar uitgebreid. Waar deze normaal startte in januari, kan je dit schooljaar vanaf november reeds quizzen. De eerste quiz kan dus gespeeld worden vanaf nu!

De quiz wordt klassikaal gespeeld en je maakt tweemaandelijks kans op tal van leuke klasprijzen (educatieve workshops, rondleidingen, cadeaupakketten, etc).

Nieuws in de Klas kijkt er naar uit ook dit jaar bij te dragen aan de mediawijsheid van een nieuwe generatie geëngageerde leerlingen. Veel leesplezier!


© 2019 Vlaamse Nieuwsmedia

Intranet

U heeft een login nodig om de intranet te kunnen raadplegen.
Naar het intranet

Zoeken

Newsalerts

Schrijf je in op onze nieuwsalerts en blijf op de hoogte.